J. Blanár predloží pozmeňujúci návrh k novele o sociálnych službách

08.06.2012 Žilina

Žilina 8. júna (TASR) – Poslanec NR SR a predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár (SMER-SD) predloží už na júnovej schôdzi parlamentu pozmeňujúci návrh k platnej novele zákona o sociálnych službách exministra Jozefa Mihála (SaS). Chce zabrániť, aby samosprávy museli už od júla vyberať od klientov zariadení sociálnych služieb minimálne polovicu nákladov.

„V záujme čo najrýchlejšieho riešenia vzniknutej situácie sme sa počas rokovania súčasného ministra s predstaviteľmi Združenia samosprávnych krajov SK 8 a Združenia miest a obcí Slovenska dohodli, že jediným spôsobom je predloženie pozmeňujúceho návrhu do niektorého z prerokovávaných zákonov v druhom čítaní, aby sa vyberanie poplatkov vrátilo do pôvodného stavu,“ vysvetlil Blanár.

Zároveň prízvukoval, že samosprávy spomínanou schválenou novelou veľa nezískajú, no výrazne finančne zaťaží klientov zariadení sociálnych služieb a zoberie im aj to málo, čo im po zaplatení doterajších poplatkov ostalo zo slabých dôchodkov. „Mnoho ľudí sa tak dostane doslova do likvidačnej situácie, preto musíme tento vážny problém ihneď riešiť,“ skonštatoval predseda ŽSK.

Ostrej kritike podrobil aj návrh poslanca Pavla Freša (SDKÚ-DS) na odloženie zvýšenia poplatkov na začiatok roka 2014, lebo ho považuje iba za alibistické odsúvanie problému. „Ak si teraz nemôže mnoho klientov dovoliť zvýšenie poplatkov, nebude si ho môcť dovoliť ani o dva roky. Vnímam to iba ako zúfalú snahu budovania si imidžu sociálneho politika na troskách neúspešnej pravicovej politiky,“ dodal Blanár.
 

Vyberte región